Miód manuka – cudowne właściwości prosto z Nowej Zelandii

O właściwościach miodu samego w sobie nikogo nie trzeba przekonywać. Stosowany jest na wszelkie przeziębienia i grypy, przede wszystkim łączony z herbatą oraz cytryną. W kosmetykach także zyskał niejedno zastosowanie. Ale jest taki miód, który posiada wyjątkową moc – miód manuka. Poznaj jego wyjątkowe zastosowanie i przekonaj się, że natura leczy najlepiej.

miod manuka Miód manuka – cudowne właściwości prosto z Nowej Zelandii

Miód manuka dobry na wszystko!

Wiadome jest, że to co najlepsze pochodzi z natury, co było także w przypadku miodu manuka. Historia jego pochodzenia, a dokładnie docenienia, sięga lat 30 XX wieku. Rolnicy w Nowej Zelandii zaobserwowali fakt, iż krowy, które żywiły się mało popularnym wówczas krzewem manuki, są o wiele zdrowsze, dają więcej mleka i zdecydowanie mniej chorują. Wkrótce ten sam fakt zauważyli u siebie. Tak też miód manuka trafił pod mikroskopy naukowców.

Odkryto, że miód posiada wyjątkowy skład chemiczny, natomiast w 2008 roku potwierdzono oficjalnie, iż zawiera on bardzo wysokie stężenie MGO – silnego składnika antybakteryjnego. Każdy miód posiada działa antybakteryjnie, jednak dzięki methylglyoxalu (MGO) poziom owej siły przeciwbakteryjnej jest stały.

 

Zastosowanie (1-2 łyżeczki dziennie):

  • Poprawienie odporności organizmu;
  • Utrzymanie równowagi bakteryjnej jelit – przede wszystkim dla osób z problemami układu pokarmowego (wrzody żołądka, refluks oraz zespół jelita wrażliwego);
  • Zwalczane przeziębienia, grypy oraz zapalenia gardła;
  • Zastosowanie na rady, zakażenia oraz owrzodzenia.

 

Miód manuka – jak wybierać?

Miód manuka, póki co, znalazł swoje zastosowanie przede wszystkim w maseczkach na twarz. Polecany jest dla osób z cerą wrażliwą, naczynkową, a także z trądzikiem oraz egzemą. Nie uczula. Natomiast najlepsze zastosowanie ma jednak z pożywieniu. Kupując słoik z miodem należy przede wszystkim zwrócić uwagę na stężenie MGO na opakowaniu – im większe tym oczywiście lepsze (bo ma wiekszę działanie antybakteryjne). Minimum stężenia MGO powinno sięga 100 mg methylglyoxalu.

Ciekawostki

  • Od niedawna miód manuka zaczyna mieć zastosowanie w walce z nowotworami – pierwszym szpitalem, który podjął leczenia pooperacyjnego miodem manuka jest Christie Hospital z Didsbury w Wielkiej Brytanii;
  • Krzewy manuka mogą osiągać nawet 5 metrów wysokości. Kwiatami pokrywają się jedynie na 4 tygodnie;
  • Kolor miodu jest ciemny, prawie brązowy i ma bardzo mocny smak;

 

336
Thanks!
An error occurred!
Bookmark the permalink.

3 Responses to Miód manuka – cudowne właściwości prosto z Nowej Zelandii

  1. dana says:

    Zastanawiałam się ile prawdy w tym ale, muszę przyznać, że w tym miodzie coś jest. Po jednym słoiczku stwierdzam, że cera się poprawiła, odporność raczej na plus. Smak ostry ale dobry. To produkt dla osób, które cenią sobie naturalne “leki”.

  2. admin says:

    Polecam również ten miód do zastosowania w różnego rodzaju sosach oraz marynatach do mięsa. Nadaje im delikatny słodki smak, a przy tym przygotowane danie jest zdrowe 🙂

  3. Natalia says:

    Smaczny i ciekawy produkt, z pewnością warty uwagi nie tylko ze względów smakowych ale przede wszystkim ze względu na właściwości. Mnie szkoda byłoby dodawać miód do sosu, chyba że nasz miód który jest jednak sporo tańszy. Zwróciłabym jeszcze uwagę, że miód ten stosowany jest w leczeniu ran.

Leave a Reply

Your email address will not be published.