Przepisy ze szparagami – nowe oblicze zdrowej kuchni

Mają wyrazisty smak, finezyjny kształt i dają duże pole do popisu. Przepisy na szparagi rosną w siłę! Przede wszystkim ze względu na coraz większą wyobraźnię gotujących oraz otwarcie na nowe produkty pochodzące z różnych stron świata. W poniższym tekście przedstawiam kilka sposób na ten wiosenny rarytas. Smacznego!

przepise ze szparagami 300x287 Przepisy ze szparagami – nowe oblicze zdrowej kuchniPrzepisy ze szparagami – przygotowanie

Kupując szparagi, warto zwrócić uwagę, by ich główki były zamknięte, a końcówki wilgotne. Po umyciu należy je obrać – skórkę ścina się od góry łodyg w dół. Młode szparagi zielone zwykle nie wymagają obierania albo obiera się je cienko do 1/3 wysokości. Gotować należy około 10 minut lub do czasu, gdy będą po prostu miękkie. Szparagi powinny być zawsze ustawione pionowo w garnku, aby ich główki wystawały ponad powierzchnię wody.

Szparagi same w sobie są bardzo niskokaloryczne i pożywne – zawierają dużo białka, dzięki czemu mogą być składnikiem różnych rodzajów diet. W 100 gramach znajduje się zaledwie 18 kcal! To także ceniony afrodyzjak, szczególnie w kuchni francuskiej.

Przepisy ze szparagami

Krem ze szparagów

Składniki:
• 2 pęczki szparagów
• 1 litr rosołu (wywar z jarzyn albo kostki rosołowej)
• 2 żółtka
• 100 ml śmietany
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• kieliszek białego wina
• koperek
• sól, pieprz, cukier, gałka muszkatołowa, koperek

Przygotowanie:

Szparagi umyć, oczyścić i obrać. Pokrojone łodygi ugotować do miękkości w wodzie z odrobiną wina, cukru i soli. Następnie odsączyć i zmiksować. Dodać rosołu i wymieszać, a następnie całość zagotować. Dodatkowo zagęścić mąką ziemniaczaną, rozprowadzoną odrobiną wody. Zaprawić śmietaną z roztrzepanymi żółtkami. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem. Zupa idealnie smakuje z grzankami czosnkowymi.

 

Omlet z szynką i szparagami
Składniki:
1 łyżka masła
6 jaj
50 g cienko pokrojonej szynki
5-6 zielonych szparagów
1 łyżka śmietany
1-2 łyżki posiekanego szczypiorku
świeżo zmielony czarny pieprz
sól i cukier

Przygotowanie:

Szparagi ugotować z odrobiną cukru i soli. Gdy zmiękną wyjąć z wody i przekroić na pół. Jajka wymieszać ze śmietaną, dodać sól i odrobinę pieprzu. Masę ubić. Następnie dodać mąkę i wszystko dokładnie wymieszać. Szynkę pokroić. Na roztopione masło wlać masę jajeczną – na jednej połowie ułożyć szynkę i szparagi doprawione pieprzem. Całość smażyć do momentu, aż omlet będzie rumiany. Gotowy złożyć na pół i posypać szczypiorkiem.

 

385
Thanks!
An error occurred!
Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.